Székek

  • Ár
    Ft - Ft
  • Színskála
Átlátszó Barna szék - NEST
Átlátszó Barna szék - NEST

Átlátszó Barna szék - NEST

19.990 Ft

Átlag piaci ár 54.780 Ft

Pad tömörfa - LOFT IN BOSTON BÚTOR
Pad tömörfa - LOFT IN BOSTON BÚTOR

Pad tömörfa - LOFT IN BOSTON

16.990 Ft

Átlag piaci ár 34.900 Ft

Pad tömörfa - LOFT IN BROOKLYN
Pad tömörfa - LOFT IN BROOKLYN

Pad tömörfa - LOFT IN BROOKLYN

19.990 Ft

Átlag piaci ár 34.900 Ft

Szék - LAURA
Szék - LAURA

Szék - LAURA

22.390 Ft

Átlag piaci ár 25.900 Ft

Szék - SWAN
Szék - SWAN

Szék - SWAN

29.900 Ft

Átlag piaci ár 34.500 Ft

Szék krémszín - SMOKEY
Szék krémszín - SMOKEY

Szék krémszín - SMOKEY

59.900 Ft

Átlag piaci ár 65.800 Ft

Trónus

Már az ókori egyiptomiak falfestményein is megtalálhatóak kezdetleges ülőbútorok, amelyek kezdetben csak a gazdagok kényelmét szolgálták. Alapvetően három fajtája létezett akkoriban: a háttámával nem rendelkező, a háttámlás (ezek négy lábon álltak) és a keresztlábakkal ellátott ülőalkalmatosság. Az uralkodók, királyok hatalmuk és gazdagságuk szimbólumaként hajlamosak voltak a legkülönfélébb elemekkel díszíteni, és persze a kényelemes kialakítás sem maradhatott el. A XVI. század elejére azonban már csak az egyháznál és az udvaroknál maradtak a díszített ülőbútorok. A polgári használatra később a könnyű, négy lábú és egyenes háttámlával rendelkező darabok terjedtek el, melyek könnyen hordozhatóak és inkább a mindennapi használatra készültek. Később ez kiegészült a kárpitozással is, amit néhol nádfelületekkel helyettesítettek.

Székek az életterünkben

Az ülőalkalmatosságok gyakorlatilag az életterünk minden részén megtalálhatóak, az irodától a lakásig, a konyhától az erkélyig. Hiszen az ember mindig szereti a legkényelmesebb pózt felvenni, amikor nem kell valamit csinálnia (ám sokszor még akkor is ha kell) és hát valljuk be, feküdni nem mindig van lehetőségünk, marad tehát az ülés mint opció. Valószinűleg a legtöbb szék az étkezőben található meg, hiszen a család ott gyűlik össze a legnagyobb számban. Aztán ott a nappali, ahol verseng egymással a fotel és a karosszék, melyikben is olvassunk, vagy nézzük a tévét. A konyhában a zöldségek pucolása is könnyebben megy, ha van egy kényelmes ülőkénk, ahol ezt végezhetjük, a gyerkőcöt meg leültethetjük a sámlira. A hagyományos funkciókon kívül persze megtalálhatóak az extrém designer darabok is, amelyek félig fekvő, félig ülő helyzetben pihentetnek minket vagy különleges formavilággal rendelkeznek. Ilyen iparműveszeti darab például Marc Newson 1985-ben tervezett napozóágyra hasonlító Locheed Loung-ja, vagy a Stiletto egészen elképesztő bevásárlókocsit formázó darabja 1983-ból.

Üljünk egészségesen!

Az ülőmunka végzőinek sem kell ma már a munkahelyén egy kínzókamrában éreznie magát, mert egyre elterjedtebbek a kényelmes irodai székek, állítható magassággal, párnázott felületekkel és a lábakon található görgőkkel, melyek kerekei a könnyű helyváltoztatást is lehetővé teszik. A kényelem mellett ma már a tudatos egészségvédelem megköveteli azt is, hogy ne terheljék csontjainkat és vázrendszerünket az egész napos üléssel, ezért ezek ergonómiai kialakítása is előtérbe van helyezve a legtöbb darabnál. A székek megtalálhatóak mindenhol és egy megfelelően kiválasztott darabbal nem csak vendégmarasztalóvá tehetjük a lakásunk, de el is riaszthatjuk a nemkívánt látogatót ha a legkényelmetlenebbet tesszük alá.

Segítségre van szüksége?